Κύριε Χαρδαλιά, μαγκιά δεν είναι οι δικαιολογίες, μαγκιά είναι να πεις "συγγνώμη, αποτύχαμε"...

 

Γιώργος Καρελιάς

Κύριε Χαρδαλιά, μαγκιά δεν είναι οι δικαιολογίες, μαγκιά είναι να πεις «συγγνώμη, αποτύχαμε»…

Χαρδαλιάς: Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη για την Εύβοια, θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά

Στα 40 και πλέον χρόνια που παρακολουθώ τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, το μοτίβο τους σε κάθε φυσική καταστροφή είναι ένα και το αυτό: «Είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα». Και πολλές φορές αυτό ήταν αληθινό. Πράγματι, θυμάμαι αρκετές περιπτώσεις που το ύψος της βροχής ή η ένταση του ανέμου ή η δύναμη της φωτιάς ξεπερνούσαν τις δυνατότητες  των δυνάμεων επέμβασης και των σωστικών συνεργείων. Ετσι, μοιραία, σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε και ανθρώπινα θύματα.

  Φυσικά, η λέξη «μοιραία» δεν μπαίνει για να δικαιολογήσει τις όποιες ολιγωρίες ή αστοχίες. Το αντίθετο. Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της μπορούν να επικαλούνται την «ακρότητα» των φυσικών φαινομένων, αλλά όχι για να αποσείσουν κάθε ευθύνη τους. Όποιος σέβεται τον εαυτό του μπορεί κάλλιστα να πει: «Ναι, είχαμε ακραία φαινόμενα. Όμως, επειδή χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, έχουμε ευθύνη και την αναλαμβάνουμε».

 Τέτοια ευθύτητα σπανίως έχει παρατηρηθεί. Και, πολύ περισσότερο, σπανίως η ευθύνη έχει αναληφθεί με τον πιο απλό και κλασικό τρόπο, την παραίτηση. Τα παραδείγματα είναι άφθονα. Από τις φωτιές στην Ηλεία το 2007 έως την Μάνδρα και το Μάτι το 2018, περίσσεψαν οι δικαιολογίες. Είναι γνωστά και δεν έχει νόημα η επανάληψή τους.

  Η κυριακάτικη καταστροφή στην Εύβοια, η οποία, δυστυχώς, συνοδεύτηκε με ανθρώπινα θύματα, δεν θα άξιζε να επισημανθεί ως κάτι ιδιαίτερο, αν δεν προέβαινε σε απαράδεκτες δηλώσεις ο αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία υφυπουργός. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το τραγικό αποτέλεσμα, ο κ. Χαρδαλιάς:

1.    Πρώτα είπε ότι η γραμμή έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτούργησε, γιατί… «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»! Μεγαλύτερη παραδοξολογία(επιεικής χαρακτηρισμός) δεν έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα. Υποτίθεται ότι αυτές οι γραμμές εφευρέθηκαν για τέτοιες περιπτώσεις. Για να ειδοποιούνται οι άνθρωποι ότι κινδυνεύουν και να παίρνουν τα μέτρα τους. Ο καινοφανής ισχυρισμός του υφυπουργού εκθέτει και τον πρωθυπουργό, ο οποίος άλλα είχε πει.

2.    Μετά ισχυρίστηκε ότι η πολιτική Προστασία δεν είχε ειδοποιηθεί για την ένταση του φαινομένου ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Όμως, τον διέψευσαν οι αρμόδιοι(μετεωρολόγοι).

  Επομένως και σ’ αυτήν την περίπτωση λειτούργησε το λανθασμένο πολιτικό αντανακλαστικό(που δικαιολογεί) και όχι η ευθύτητα(που παραδέχεται και ζητεί συγγνώμη). Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ό,τι και οι προκάτοχοί του: δικαιολογήθηκε, αντί να αναλάβει ευθαρσώς την ευθύνη που του αναλογεί.

  Ο κ. Χαρδαλιάς έχει συνηθίσει να ακούσει καλά λόγια, μετά την επιτυχή διαχείριση της πρώτης φάσης του κορονοϊού την περασμένη άνοιξη. Πρέπει να συνηθίσει και στις αποτυχίες, για τις οποίες θα ακούει επικρίσεις. Και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να παραδεχτεί ότι έφταιξε κι αυτός. Αυτό θα είναι «μαγκιά».

  Για την ευθύνη το έχει πει πολύ εύστοχα ο παλιός Αμερικανός στρατηγός και πρόεδρος Ντουάιτ Αιζενχάουερ: «Ηγετική ικανότητα σημαίνει να αναλαμβάνεις την ευθύνη όταν τίποτα δεν πάει καλά και να αποδίδεις τα εύσημα στους υφισταμένους σου όταν όλα πάνε  καλά».

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πριν σκάσουν οι τρεις βόμβες...

Άλλα λέω, άλλα κάνω κι άλλα εννοώ...

O Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, ο Παπαγγελόπουλος, οι εισαγγελείς και οι δημοσιογράφοι...